Begrippen

Wij zijn zo enthousiast over ons vak dat ook wij soms te technisch praten. Wij ademen ICT en spreken ons eigen alfabet van A(analog) t/m Z(ender), daardoor zijn we soms moeilijk te begrijpen.

Is ICT niet jouw moedertaal? Dan helpt Systrax je een handje met de onderstaande begrippenlijst (in normale alfabetische volgorde). Klik op het woord of kreet en wij leggen het jou uit. 

Beleid waarbij organisaties het gebruik van persoonlijke apparatuur van medewerkers toelaten om daarmee zakelijke systemen te gebruiken. Strenge beveiligingsmaatregelen en een goede inrichting van de ICT infrastructuur is erg belangrijk om een veilige "BYOD" omgeving te realiseren.

Inzet van en toegang tot werkplek, server of opslag via een internet verbinding. ICT diensten worden doorgaans afgenomen via het software-as-a-service principe (SaaS) waarbij afgerekend wordt in abonnementsvorm. diensten kunnen in een public cloud of private cloud zijn ondergebracht. 

Calamiteitenherstel. procedures en faciliteiten die ingezet worden bij brand, waterschade, inbraak of andere calamiteit. De mate van Disaster Recovery mogelijkheden is afhankelijk van de ingezette apparatuur, software platform, backup voorzieningen. Zaken als virtualisatie en online backup bieden geavanceerde disaster recovery opties.

Het DNS systeem is een wereld protocol dat gebruikt wordt om namen te vertalen naar ip-adressen. computers en andere apparaten kunnen zo eenvoudig bijvoorbeeld de juiste server vinden waar uw website draait. Het is ook wel bekend als het telefoonboek van het internet.

Wanneer een product of dienst niet langer geleverd wordt door een fabrikant

Wanneer een fabrikant geen ondersteuning meer levert op een bepaald product of dienst of een bepaalde versie van een product of dienst

Een systeem dat een netwerk of een individueel apparaat kan beveiligen en beschermen tegen misbruik of inbraak van buitenaf.

Techniek waarbij via een centraal systeem beleidsinstellingen zijn toe te passen op een groep apparaten of gebruikers. hierdoor kunnen organisatie breed veiligdheidsinstellingen worden geforceerd wat de kans op gebruikersfouten verkleint en zo een stabieler ICT platform garandeert.

Hyper-V is de Hypervisor van Microsoft waarmee virtualisatie mogelijk is van servers of werkstations.

Een Hypervisor regelt een vorm van virtualisatie waarbij deze ervoor zorgt dat er meerdere besturingssystemen gelijktijdig op een fysieke server kunnen worden gedraaid.

IaaS is een vorm van cloud computing waarbij de ICT infrastructuur virtueel aangeboden wordt. De server, netwerkapparatuur en werkstations worden afgenomen naar verbruik als dienst bij een serviceprovider. De toegang is via vele verschillende apparaten mogelijkheden. Hetzij zakelijke of privé apparatuur van medewerkers.

ontwikkeling waarbij alledaagse voorwerpen verbonden zijn met het internet en onderling gegevens kunnen uitwisselen en zo invloed kunnen hebben processen en informatie uitwisseling. Internet of Things is een van de grote drijfveren voor de adoptie van IPv6

Internet Protocol versie 4. Algemeen geaccepteerde en breed ingezette methode van adressering van computers op een netwerk en het internet. IPv4 heeft een beperkt aantal adressen beschikbaar waardoor al enige jaren de adoptie van IPv6 noodzakelijk is om in de toekomst ook alle apparaten te kunnen verbinden met elkaar.

Internet Protocol versie 6. methode van adressering van computers op een netwerk en het internet. Ondanks dat het IPv4 protocol nauwelijks nog vrije adressen heeft vindt de adoptie van IPv6 nog maar langzaam plaats.

Schadelijke software zoals virussen, trojaanse paarden, spyware en andere kwaadaardige programma's vallen onder de noemer Malware. Malware is een samenvoeging van de Engelse woorden Malicious Software oftewel kwaadaardige software.

Door inzet van de juiste middelen is het mogelijk om vanaf vrijwel elke locatie te werken. Mede door inzet van online diensten of een private cloud is het mogelijk om te allen tijde bij de bedrijfsgegevens te komen en dus effectiever te werken.

Software waarmee het mogelijk is om centraal het beheer uit te voeren op mobiele apparaten van medewerkers. Hiermee is het mogelijk om controle en inzicht te hebben op, onder andere, zakelijk beschikbaar gestelde telefoons en tablets

Printer met meerdere functies. Hiermee kan worden geprint, gekopieerd en gescand. Vaak is ook een fax inbegrepen. Geavanceerde modellen bieden ook uitbreidingsmogelijkheden waarmee software gekoppeld kan worden via modules zodat geavanceerde bedrijfsprocessen kunnen worden vereenvoudigd.

Schijfruimte die toegankelijk is vanaf meerdere systemen op een netwerk. Vaak is NAS apparatuur geschikt om de centrale bestanden op diverse manieren voor gebruikers toegankelijk te maken.

Niet alleen via computers op een bedrijfsnetwerk, maar tegenwoordig ook via het internet en met apps op mobiele apparaten zoals telefoons en tablets

Merknaam van Microsoft waaronder diverse cloud diensten vallen. Ook software in abonnementsvorm valt onder deze vlag. Systrax is Microsoft Partner, levert en implementeert Office 365 diensten. Lees hier meer...

Automatiseringsoplossing waarbij de apparatuur fysiek op locatie bij de klant op de bedrijfslocatie draait.

Methode waarbij backups gemaakt worden naar een externe online opslaglocatie en geen menselijk handelen meer nodig is voor het wisselen van tapes of disks en daarmee zeer betrouwbaar. Met Systrax Backup Online worden uw gegevens van laptop, werkstations of servers versleuteld en veilig bewaard in een datacentrum

cloud-infrastructuur die niet gedeeld wordt met andere organisaties. Deze kan zowel intern beheerd worden of extern bij een derde partij gehost worden. Bij een private cloud is volledige controle over de omgeving en zijn geavanceerde mogelijkheden

diensten die als abonnement afgenomen worden en op een gedeeld platform draaien. Afname en inzet is zeer eenvoudig zonder dat technische kennis noodzakelijk is.

Vorm van kwaadaardige software dat bestanden of zelfs een volledige computer vergrendelt. Pas na betaling aan de internet criminelen worden de gegevens of de computer weer vrijgegeven. Doe dit in geen enkel geval. Neem direct contact op met Systrax voor verdere ondersteuning.

Met een klein programma op de computer kan via een beveiligde verbinding via het internet de computer bediend worden. Hierdoor is het mogelijk om sneller ondersteuning te bieden bij vragen of problemen. Ook onderhoudswerkzaamheden kunnen eenvoudiger uitgevoerd worden doordat de beheerder niet per sé fysiek op locatie hoeft te zijn.

Server waarop meerdere gebruikers tegelijk, net als op een desktop computer, gebruik kunnen maken van programma's.

Methodes en werkwijzen om een website optimaal in te richten zodat deze goed geindexeerd kan worden door zoekmachines zoals Google en Bing. Middels een SEO geoptimaliseerde website is deze beter vindbaar voor gebruikers.

Een SLA is een document waarin een aantal afspraken van (service) diensten zijn vastgelegd.

Manier om software als dienst in te zetten. In plaats van software aan te schaffen, wordt een abonnement afgesloten voor het gebruik. Hierdoor is flexibeler in te spelen op de behoefte en wordt alleen aan de hand van het daadwerkelijke verbruik betaald. Er hoeven geen grote investeringen vooraf gedaan te worden, maar er wordt maandelijks betaald voor de inzet.

Opvolger van de tradionele harde schijf. Doordat er geen bewegende onderdelen meer zijn is het mogelijk vele malen sneller gegevens te schrijven en lezen. Hierdoor nemen de prestaties van een computer of ander apparaat met SSD enorm toe.

Ongewenste e-mail met vaak als doel financieel gewin. Geinfecteerde systemen worden door kwaadwillenden ingezet om doelgericht reclame berichten te versturen of systemen te infecteren met malware

Apparaat waarmee draadloze signalen opgevangen kunnen worden. In combinatie met software zijn storingsbronnen op te sporen. Hierdoor is het mogelijk om sneller een diagnose te stellen als er haperingen zijn op een draadloos netwerk.

Systrax beschikt over dergelijke apparatuur om betere dienstverlening te verschaffen ten aanzien van de aanleg en het onderhoud van draadloze netwerken.

Software waarmee het gebruik van het apparaat en daarmee het gedrag van de gebruiker stiekem in de gaten wordt gehouden. Doel van dergelijke software is meestal financieel gewin in de vorm van het tonen van advertenties via popups

SSL certificaten zijn cryptografische sleutels die aan gegevens gekoppeld kunnen worden. Als een certificaat op een website is geactiveerd zorgt deze ervoor dat via het https-protocol een beveiligde verbinding tussen server en browser tot stand gebracht kan worden. Andere vormen zijn het beveiligen en valideren van echtheid van documenten of emails.

Server waarop meerdere gebruikers tegelijk, net als op een desktop computer, gebruik kunnen maken van programma's. De term Terminal Server is vervangen door Remote Desktop Server, maar is synoniem.

Het koppelen van 2 apparaten via een (draadloze) verbinding zodat gebruik gemaakt kan worden van de internet verbinding die het ene apparaat tot zijn beschikking heeft. Doorgaans wordt dit gebruikt om een laptop via een mobiele telefoon via 3G/4G verbinding te laten maken met internet. Ook wel Mobile Hotspot genoemd.

Thunderbolt is een technologie net als USB maar dan veel sneller en kan niet alleen data, maar ook geschikt is om andere randaparatuur aan te sluiten zoals een monitor. Dit is ideaal voor de Digital Media & Entertainment markt.

Uitgangspunt bij het ontwerpen van een apparaat of programma waarbij touchscreen bediening als primaire interactie methode wordt gebruikt in plaats van invoerapparaten zoals een toetsenbord of muis.

Manier van inzet van virtualisatie waarbij werkstation gevirtualiseerd worden. Gebruikers kunnen ongeacht locatie of apparaat verbinding maken met dezelfde desktop en de applicaties die daarop draaien. centraal beheer, beveiliging en patch management worden zo sterk vereenvoudigd waardoor ICT kosten kunnen worden gereduceerd.

Techniek waarmee aansluitingen op een netwerk switch zijn te groeperen en te scheiden van andere poort-groepen. Hierdoor kunnen op één switch aparte netwerken draaien voor bijvoorbeeld telefonie en computers.

Een server of werkstation die als virtuele machine op een Hypervisor draait. Meerdere virtuele machines kunnen op één fysieke server draaien waarmee de fysieke server investering veel efficienter benut wordt. Virtualisatie biedt vele mogelijkheden om ICT kosten te besparen en flexibliteit te vergroten.

Met virtualisatie wordt door de hypervisor de ongebruikte rekenkracht van een fysieke server verdeeld aan virtuele servers waardoor hardware effectiever ingezet wordt. Virtualisatie zorgt voor optimale inzet van hardware investeringen, flexibiliteit en schaalbaarheid.

Fabrikant van de vSphere Hypervisor voor virtualisatie van servers en werkstations. Voorheen was deze bekend als ESX(i).

ad-hoc toegangspunt voor toegang tot een netwerk of internet. De risico's van wifi hotspots worden vaak onderschat. Systrax geeft advies over hoe u een hotspot veilig kan aanbieden voor uw relaties.